Што се тоа Стеници, каде можеме да ги сретнеме и како да се заштитиме на правилен начин ?


Стениците веројатно го добиле своето име од нивната навика да се засолнат во креветите и да се хранат со крвта на луѓето додека тие спијат.
Стениците се хранат само со крв и мора да имаат редовни оброци со крв за да преживеат и да се развијат. Луѓето не се единствената цел на стениците , тие исто така напаѓаат многу топлокрвни животни, вклучително и живина и други птици. Стениците се поврзуваат со луѓето повеќе од 3.300 години и се наоѓаат на речиси секое место каде луѓето имаат тенденција да се собираат, вклучувајќи резиденции, хотели, училишта, канцеларии, продавници, па дури и јавниот превоз.

Стениците се одлични „пешаци на патувањето “, што им овозможува да патуваат на долги растојанија. Тие се закачуваат за куфери, облека и постелнина и може да завршат каде и да се однесат овие предмети. Ова е причината зошто ширењето на стениците се случува толку лесно. Понатаму, често е тешко да се идентификуваат каснувања од бубачките и тие лесно може да се помешаат со каснувања од различен штетник, што го отежнува откривањето на наездата и дозволувајќи им на популацијата да расте незабележано.

Специфични карактеристики на Стениците кои можат да ви помогнат во нивното препознавање со цел побрза и поефикасна заштита.

  • Боја: Ненахранетите возрасни стеници се со боја која што е налик на махагон, претопените бубачки се црвено-кафеави. А нимфите се речиси безбојни.
  • Големина: Возрасните се долги околу 0.636 cm a нимфите се движат од 1,3 mm до 4-5 mm.
  • Нозе: 6
  • Форма : Рамна, широка и овална кога не се нахранети, а отечени и издолжени кога се нахранети.

Кога и како се хранат

Стениците се активни главно ноќе и обично ги каснуваат луѓето додека спијат. Тие се хранат со пробивање на кожата и повлекување крв низ издолжен клун. Бубачките се хранат од три до 10- тина минути за да се нахранат целосно и потоа незабележано се враќаат во своето скривалиште.
Повеќето каснувања од стениците на почетокот се безболни, но подоцна се претвораат во чешање. За разлика од каснувањата од болви кои се главно околу глуждовите, каснувањата од стениците се на која било област на кожата изложена додека спиете. Исто така, каснувањата немаат црвена дамка во центарот како што имаат каснувањата од болви.

Луѓето кои не сфаќаат дека имаат наезда од стеници може да го сфатат чешањето и разните убодни места како убоди од разни други инсекти, како што се комарците или болвите ,за да потврдите дека каснувањата се од стеници, мора да ги пронајдете и идентификувате самите бубачки или дел од овие нивни карактеристики.