Карактеристики на болвите

Болвите се многу мали и ситни инсекти кои не надминуваат 5 милиметри од нивната големина.Имаат големи нозе и можност да скокаат и до неколку метри.Нивната обвивка е доста тврда и тешко се стискаат со прсти.Бојата им е кафено-црвенкаста. Како најчесто се наоѓаат во домаќинстватаБолвите најчесто патуваат преку домашни миленичиња како куче или маче. се хранат со нивната крв и често знаат да се размножуваат во домовите. Најчести живеалиштаКрзнени миленици или топло крвни животни бидејки бараат храна од нив.Своите јајца ги залегунваат во пукнатините од подот Како да знаете дека имате болви во вашиот дом-Чешање.

Веројатно главниот индикатор дека вашата мачка или куче може да имаат болви е:

-Прекумерното чешање.
-Губење на крзното. Исто така наречена алопеција, ненадејното опаѓање на крзното кај домашните миленици може да биде знак за присуство на болви.
-Црвена и воспалена кожа;
-Каснувања на глуждот;
-Бледи непца;

Јајцата од болвите најчесто може да се најдат под тепих или разна ткаенина.

Болвите носат разни заразни болести но најчесто тие ги пренесуваат на домашните миленици, а пота и на луѓето.Заштитете се себеси и вашите крзнени пријатели.