Blog

Болви

Share on Facebook
Tweet
Карактеристики на болвитеБолвите се многу мали и ситни инсекти кои не надминуваат 5 милиметри од нивната големина.Имаат големи нозе и можност да скокаат и до неколку метри.Нивната обвивка е доста тврда и тешко се стискаат со прсти.Бојата им е кафено-црвенкаста. Како најчесто се наоѓаат во ...
Прочитај повеќе......

Бубашваби

Share on Facebook
Tweet
Бубашвабите и лебарките се мали инсекти коишто се препознатливи по нивната боја и по нивните рамни овални тела,бубшвабите знаат да бидат мрсни на допир, тоа е во зависност од температурата во која живеат.Тие имаат шест нозе кои им овозможуваат брзо да се движат во секое поле.Постојат повеќе видови ...
Прочитај повеќе......

Глодари

Share on Facebook
Tweet
Глодарите се цицачи, тие се претпознатливи по нивните заби(секачи) кои постојано растат на горната и долната вилица.Има преку 2000 глодари но најпроблематични и најраспространети се глушецот и стаорецот.Глушецот како глодарГлушецот е доста распоространет во нашата околина,се карактеризира по ...
Прочитај повеќе......

Комарци

Share on Facebook
Tweet
Како и на кој начин се хранат комарцитеКомарците користат издишен јаглерод диоксид, телесни мириси и температура и на тој начин ги следат своите жртви до нивните домови. Само женските комарци имаат делови од устата неопходни за цицање крв. Кога каснуваат со нивниот пробосцис, тие прободуваат две ...
Прочитај повеќе......

Муви

Share on Facebook
Tweet
Мувите се двокрилни инсекти коишто најчесто ги има во домаќинствата.Како доаѓа до нивната појава?Мувите како двокрилни инсекти можат да влезат без никаков проблем преку отворена врата или пак прозорец,но има и случаи каде што влегуваат преку некаков вид на транспорт, најчесто кутии,кога ќе влезат ...
Прочитај повеќе......

Мравки

Share on Facebook
Tweet
Видови на мравки и нивното потеклоМравките се еусоцијални инсекти од фамилијата Formicidae и заедно со сродните оси и пчели, припаѓаат на редот Hymenoptera. Мравките се појавуваат во фосилните записи, ширум светот во значителна разновидост уште од најраните периоди на човештвото.Постојат повеќе ...
Прочитај повеќе......

Стеници

Share on Facebook
Tweet
Што се тоа Стеници, каде можеме да ги сретнеме и како да се заштитиме на правилен начин ?Стениците веројатно го добиле своето име од нивната навика да се засолнат во креветите и да се хранат со крвта на луѓето додека тие спијат.Стениците се хранат само со крв и мора да имаат редовни оброци со крв ...
Прочитај повеќе......

Силверфиш

Share on Facebook
Tweet
Карактеристики на силверфишТие се мали инсект кои имаат нијанса на сива боја,се движат како риби и најчесто се наоѓаат во тоалетите.Тие спаѓаат во видот на Animalia.Дали се опасни по нашето здравје?Иако не носат некои тешки заразни болести,тие сепак можат да бидат опасни по нашето здравје поради ...
Прочитај повеќе......

Пајаци

Share on Facebook
Tweet
Најчести локацииПајаците како инсекти можат да опстанат и да се множат и во суви и во влажни места,различни ќошеви или пак подрумски простории.Како еден пајак се храни?Пајаците за да опстанат треба да има и други инсекти од коишто тие ќе се хранат и со тоа ќе се размножуваат.Колкава опасност има ...
Прочитај повеќе......

Архива

Тагови